Hvorfor jeg er en del av et globalt nettverk?

“Nå trenger vi en oppdatering på det som skjer”, tenkte jeg og begynte å skrive ned alt som er påbegynt og skal gjøres i tiden som kommer og som vi vet at mange der ute har lyst å bli med på.

Men mange har spurt hvordan jeg finner tid til å være med. Derfor vil jeg først gjerne dele litt om hvorfor jeg i det hele tatt gjør dette, hva det gir meg og hva som har vært min læring etter at jeg første gang i februar 2018 tenkte “dette vet jeg vi er mange som ønsker oss i Norge!”.

OneTeamGovernment handler om å jobbe sammen - som ett team. Jeg trykket bevegelsen til mitt bryst umiddelbart fordi jeg leste denne bloggposten av Kit Collingwood som sammen med James Reeves startet OneteamGov i England. Jeg var også lei av konferanse etter konferanse som så verden fra sitt eget perspektiv, innenfor digitalisering, tjenestedesign, start-ups, innovasjon innkjøp osv. Jeg ville også ha endring. Jeg deler troen på de syv prinsippene for å arbeide på tvers av alle grenser, åpent og inkluderende, teste ut mikrohandlinger, eksperimentere og bruke teknologiens muligheter. Jeg ville lære om andre perspektiver. Jeg ville ha en arena der alle kan møtes for å løse felles mål uavhengig av bakgrunn eller yrke - for å skape meningsfylte dager i det offentlige for ansatte, for å lage de beste tilbudene og tjenestene som innbyggerne fortjener og jobbe sammen om å nå målene. Budskapet har ikke vært vanskelig å selge videre, så vi er mange om å oppleve at noe må gjøres.

OneTeamGov er av, med og for frivillige, som bruker av sin tid for noe de tror sterkt på - nemlig at offentlig sektor kan være fantastisk! For meg er ikke innsatsen noe jeg opplever som en sideaktivitet til alt annet jeg gjør til daglig - tvert imot, det forlenger min rekkevidde innen alt jeg gjør. Ved å være en del av OneTeamGov nettverket møter jeg utrolige folk fra ulike offentlige og private organisasjoner i Norge, og ikke minst, utenfor Norges grenser. De syv prinsippene til OneTeamGov er et kompass når jeg skal gjøre mine daglige oppgaver og ved å oppsøke det jeg ikke kan, lærer jeg stadig å lære, og kan bygge videre på det jeg kan fra før. I møte med likesinnede “public servants” fra Norge og andre land, opplever jeg å ha trygge rammer for å prøve ting jeg ikke har gjort før, en essensiell styrke for å bygge kultur og kompetanse i våre offentlige organisasjoner fremover. Det gir meg et tonn av energi som jeg tar med meg inn i hverdagens arbeidsoppgaver.

For meg er ikke innsatsen noe jeg opplever som en sideaktivitet til alt annet jeg gjør til daglig - tvert imot, det forlenger min rekkevidde innen alt jeg gjør.

Jeg bruker digitale verktøy mye i hverdagen, men jeg er som alle andre også et vanedyr. Selv om jeg generelt er åpen for nye måter å gjøre ting på, var det overveldende å måtte forholde seg til mange nye kanaler og mange mennesker man aldri har møtt før. Men når gevinsten ved å skrive åpent om en utfordring jeg opplevde i en global slack-kanal, gav meg et videomøte med varme åpne mennesker i Canada eller Sverige eller England, som villig deler konkret erfaring og ga meg praktiske eksempler på noe jeg aldri ville tenkt på selv - ja da lærer jeg meg noe nytt samtidig som jeg får løst oppgaver jeg jobber med i det daglige eller får gjort mitt for å skape endringen jeg vil se.

Da jeg skulle sette igang med en unconference for OneTeamGov i Norge var det stort å ta på seg ansvaret. Jeg fikk med meg en fantastisk gjeng som også ville vise flere hva vi kunne gjøre og sammen fikk vi muligheten til å bli med på Digitaliseringskonferansen til Difi. Det føltes skummelt, men jeg tenkte aldri at det ikke lot seg gjøre. 35 frivillige til stilte opp fra offentlig og privat og vi lærte masse som vi tar med på veien videre! De som liker tilnærmingen vil ha nytte og glede av nettverket. Vi vil ha med oss embetsverket som utformer politikk, fremtidstenkerne, praktikerne - ja alle som brenner for og tror på at det offentlige har et enormt potensiale og spiller en viktig rolle i de store samfunnsspørsmålene vi står ovenfor - teknologiutviklingen, endrede makt- og tillitstrukturer, ressursmangel, aldrende befolkning, bærekrafts- og klima utfordringer. Dette er overveldende og komplekse saker, som vi blant annet kan bidra til å løse gjennom å endre oss selv - mikrohandling for mikrohandling.

Ett mål vi har satt oss er å ha fokus på mangfold og inkludering. Hvorfor? Fordi de gode løsningene og utfordringene ikke kan løses endimensjonalt. Verden er flerdimensjonal og ingen ser alle dimensjonene alene. Kit Collingwood og James Reeve som startet OneTeamGov i England spurte seg hvorfor det var så langt mellom “policymaking og delivery” - hvorfor er det ikke det samme? Det utfordrer den strukturelle oppbyggingen av det offentlige, alt fra new public management og sektorinndeling, linjestyringsprinsipper med mer, men det utfordrer i enda større grad kulturen du trenger for å ha rom til å prøve ut i praksis, lære og prøve igjen. Det beste med OneTeamGov er at du bringer deg selv og din kompetanse til bordet - ikke din rolle eller organisasjon. Det er lite prestisje på spill i det å dele din kunnskap og tilby din hjelp når målet er større enn deg selv. Det er ganske befriende.

Det er langt enklere å brette opp ermene og hive seg rundt, når man opplever at flere er villige til å teste det ut sammen med deg selvom ingen andre har gjort noe tilsvarende før heller. Vi er mennesker i alle våre fasetter, men blir mindre sårbare når vi utforsker verden sammen. Det er mange som føler de er alene om en endring i en organisasjon, men det er langt enklere enn før å møte mennesker i andre organisasjoner som også ønsker å skape tilsvarende endring. Ved å strekke oss over faglige, geografiske og andre grenser gir vi hverandre en mulighet til å bli utfordret på våre tankesett, få bekreftelser på at vi ikke er alene, forstå og utvide våre perspektiver, bli inspirerte og så mye mer. De lokale meetupene gjør også at fysiske møter ikke trenger å være uoverkommelige.

Hvis du liker de syv prinsippene til OneTeamGov, så ta tak i dem og bruk dem på jobben din eller i et annet nettverk, målet er at vi endrer kultur og tilnærmingen til å løse skikkelig komplekse utfordringer. Det oneteamgov-nettverket kan tilby er læringsmuligheter fra mange andre offentlig sektor ansatte i andre land. Vi har ulike forutsetninger for å håndtere de globale utfordringene, men vi må løse de lokalt basert på kunnskap om hvilke muligheter som finnes, og hva er vel da bedre enn å få kjennskap til hva andre har lært som fungerer?

Bli med for å gjøre ting du ikke nødvendigvis kan, men som du har lyst til å lære deg. Gi litt og få mye tilbake. Det er hele poenget. Hva kan du tenke deg å løse? Det finnes garantert andre som også lurer på det samme, det er ikke skummelt å lage en meetup etter å ha vært med i en.

Vi har alle mye viktig å gjøre og må prioritere tiden vår. Flaskehalser og trege prosesser oppstår fordi vi er opptatt av å gjøre våre egne ting. Gevinster som oppstår andre steder enn der innsatsen er lagt ned vil fortsette å være en kjempevanskelig å få ledere til å prioritere, men i det store bildet vil vi aldri løse opp flaskehalsene dersom vi ikke ser hvordan vårt lille bidrag til andre gir effekt i det store bildet. Dette tror jeg så sterkt på at jeg gladelig bruker min tid på å skape møteplassene og mulighetene til å finne konkrete løsninger i felleskap på våre felles utfordringer.

Nå har jeg fortalt deg hvor huset står, så da gjenstår kun å gjenta det min OneTeamGov-kollega Esko i Finland har skrevet: Where is the front door?

Det første du kan gjøre for å finne ditt globale samfunn og nettverk, er å bli med i den globale slack-kanalen her: https://oneteamgov-slack.herokuapp.com

Vel “inne”, kan du bli med i kanalene for #oneteamgovfinland #oneteamgovsweden #oneteamgovno #nordic-collaboration #onegreengov og alt annet du ser du har interesse for, eller som du kan bidra til å skape interesse for. Det er ikke vanskeligere enn det.

If you haven’t heard about the OneTeamGov movement, it is a global community, working together to radically reform the public sector through practical action. We’re driven by optimism and the desire to make things better, and united by a set of core principles.